Bulgurlu Köfte / Sifefit (Mardin)


Malzemeler:
500 gr. kıyma
1 su bardağı ince bulgur
2 yemek kaşığı kişniş
1 çay kaşığı karabiber
1 mama kaşığı tuz
1 yumurta
1 soğan (rendelenmiş)

Kızartmak için:
2 su bardağı sıvıyağ

Yapılışı:
Bulguru bir su bardağı sıcak su ile ıslatın, 15 dakika bekletin. Diğer malzemeleri ilave ederek 15-20 dakika yoğurun, istediğiniz şekli vererek yağda kızartın. Afiyetle..

Ajvar Sos (lutenitsa)



Malzemeler:
3 kg. domates
3 kg. kırmızı biber
3 kg. top patlıcan
1 kg. havuç
2 baş sarımsak
5-6 adet yeşil sivri biber
100 gr. biberiye(minik acı biber)
Yarım demek maydanoz
Yarım demet nane
1 su bardağı zeytin yağı
1 su bardağı sirke
3 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker

Yapılışı:
Domateslerin kabuklarını soyup doğrayarak büyük bir tencereye alın.İçine iri iri doğranmış sivri biber ve havuçları ekleyin. Yaklaşık bir saat pişirin. Kırmızı biber ve top patlıcanları közledikten sonra, kabuklarını soyup, doğradıktan sonra tencereye ilave ederek pişirmeye devam edin. Daha sonra yağ, sirke, tuz ve şekerini ekleyin, maydanoz, nane, sarımsak ve biberiyeleri de ilave ettikten sonra yarım saat daha kaynatın. El blendırı ile sosu pürüzsüz hale getirdikten sonra 5 dakika daha pişirip ocağın altını kapatın. Sıcak sıcak kavanozlara doldurup, kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra ters bir şekilde soğumaya bırakın.

Top Biber Konservesi


Çekirdeklerini çıkarttığınız top biberleri fırın tepsisine dizin ve her birinin içine;
1 yemek kaşığı sirke
1 mama kaşığı zeytinyağı
1 mama kaşığı toz şeker
½ çay kaşığı tuz
1 yaprak maydanoz
1 yaprak nane
koyarak 200 derecede 30-35 dakika pişirin, biberler sıcak halde iken kavanozlara koyup, kapaklarını kapatarak ters çevirin ve soğumaya bırakın. İster kahvaltıda, ister yemeklerinizin yanında afiyetle tüketin.

Tasarı


Diğer bloğumda paylaştım, eh burası da eksik kalmasın dedim yaptığım cicilerden :)

Kahveli Kurabiye


Malzemeler:
200gr. tereyağı
1 çay bardağı pudra şekeri
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı süt
1 corba kaşığı türk kahvesİ
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Üzeri için:
100 gr kahve çekirdeği

Yapılışı:
Bütün malzemeleri karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin, hamuru unlu zeminde merdane yardımıyla 1cm kalınlığında açılır. Arzu edilen büyüklükte kareler keserek, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
200 derece ısıtılmış fırında, pembeleşinceye kadar pişirin.

Kavuk Poğaça


Malzemeler:
2 su bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yumurta
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
5.5 su bardağı un
1.5 tatlı kaşığı instant maya
Arasına sürmek için: 200 gr. tereyağı

İç malzemesi:
2 orta boy haşlanmış patates
100 gr. beyaz peynir
bir tutam maydanoz
Çok az karabiber ve kimyon

Yapılışı:
Sıvı malzemeleri yoğurma kabına alıp unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur yoğurun.
Hamuru 6 eşit parçaya bölün. Yarım saat kadar dinlendirin.
Her parçayı dikdörtgen şeklinde açmaya çalışın. Mümkün olduğunca inceltin.
Tereyağını hafif eritin ama su gibi olmasın, hamurun üzerinde tutunabilsin.
Açtığınız her hamurun üzerini bolca tereyağından sürün. Üst üste üç hamur olacak. Yani üçerli iki gurup hamurumuz olacak.
Üst üste koyduğunuz üç hamurun önce karşılıklı kenarlarını, sonra diğer karşılıklı kenarlarını kapatıp zarf şekli verin.
Üzerlerini strech filmle kapatıp yarım saat buzdolabında bekletin.
Dolaptan aldığınız ilk hamur gurubunu merdaneyle 6-7 mm. kalınlığında açın.
Bıçakla bir parmak genişliğinde şeritler halinde kesin.
Her şeriti bir ucundan başlayıp rulo haline getirin. Uç kısmı üst-orta kısma bastırın.
Bütün şeritler bitince, ilk yaptığınız rulodan başlayarak, merdaneyle hafifçe açın.
Fazla bastırmayın ki, katlar bozulmasın.
İç malzemesinden ortasına koyup kenar kısımları ortada toplayın.
Topladığınız kısmı alta getirip tepsiye dizin.
Diğer üçlü hamur gurubuna da aynı işlemi uygulayın.
Üzerlerine kalan tereyağından sürün ve yarım saat kadar kabarmaya bırakın.
Kabaran poğaçaları 200 derecede kızarana kadar pişirin.

kaynak: cahidejibek.com

Cevizli Kurabiye


Malzemeler:
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
125gr. margarin
2 yumurta
1 tatlı kaşığı türk kahvesi
1 paket kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi
½ çay bardağı süt
1 çay bardağı öğütülmüş ceviz
yarım çay kaşığı zencefil
Aldığı kadar un
Üzerine tarçın
Yapılışı:
Malzemelerin hepsini karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. Yağlı kağıt serili tepsiye dizip önceden ısıtılmış 180 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin, fırından çıkardıktan sonra üzerlerine tarçın serpin.

Domates Sosu



Malum kışın domateslerin tadı tuzu olmuyor. O yüzden yazın lezzetli domateslerden konserve yapıp kışın rahatlıkla kullanabiliriz.

İstediğiniz miktarda domatesin kabuklarını soyup ister rendeleyerek ister doğrayarak tencereye alın. Yaklaşık bir saat kaynatın, biraz zeytinyağı, tuz ve şeker ilave ederek 10 dakika sonra ocaktan alın. Kavanoz kapaklarını kaynar suda 5-10 dk beklettikten sonra, domates sosunu sıcak olarak konserve kavanozlarına doldurun, kapakları kurulayarak kavanozlara kapatın ve ters çevirin. Kavanozların iyice soğuması için bir gece ters olarak bekletin.
(imkanınız varsa domates sosunuzu ateşte pişirirseniz daha lezzetli olur diye söylememe bilmem gerek var mı? :) )
 
ünsüzpişirir Copyright © 2010 | Designed by: Compartidisimo