Harem Güveci (Osmanlı)


Malzemeler:
1 kg dana kuşbaşı et
1 adet soğan
1,5 çay bardağı sıvıyağ
3 adet sivri biber
3 adet domates
1 su bardağı arpa şehriye
Yeteri miktarda tuz ve karabiber
100 gr rendelenmiş kaşar peyniri
Beşamel sos için:
2 su bardağı süt
yarım su bardağı un 
1 çorba kaşığı margarin veya tereyağı
1 tutam tuz ve karabiber
Sosun Hazırlanışı: Tencereye yağı alın, daha sonra unu ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra sütü boşaltıp boza kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Tuz ve karabiberini ilave edip bir taşım kaynatın.
Yapılışı:
Tencereye eti ilave edip kısık ateşte et suyunu salıp, suyunu çekene kadar pişirin. Piyazlık doğradığınız soğanı ekleyip pişirmeye devam edin. Daha sonra bir çay bardağı sıvıyağı ilave edip, 10 dakika karıştırın, ardından kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri, biberleri, tuzu ve karabiberi de attıktan sonra yaklaşık 50 dakika ağır ağır kaynamaya bırakın. Diğer bir tencereye kalan yağı ilave edip arpa şehriyeyi kavurmaya başlayın. Pembeleşince çok az tuz ve karabiber ilave ettikten sonra, 2 su bardağı kaynar su dökün, suyunu çekene kadar kaynamaya bırakın, suyunu çektikten sonra demlendirin.
Hazırlamış olduğunuz eti ve arpa şehriyeyi harmanladıktan sonra küçük güveç kaselerine boşaltın, beşamel sosunu üzerine yaydıktan sonra rendelenmiş kaşarı da üzerine serpiştirip fırına koyun. Üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun…

Hiç yorum yok:

 
ünsüzpişirir Copyright © 2010 | Designed by: Compartidisimo