Milföy Bohçasında Mantarlı Et Sote


Malzemeler:
Yarım kilo kuşbaşı et
250 gr. mantar
2 domates
15 tane arpacık soğan
2 tane yeşil biber
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı tuz
Kekik, karabiber
10 adet milföy hamuru
Yapılışı:
Etleri kısık ateşte suyunu çekene kadar kavurun, sonra doğranmış biberleri ve arpacık soğanları ekleyip 5 dakika pişirmeye devam edin. Domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin ve soğanların içine ilave ederek 10 dakika kavurun. Salça, tuz ve baharatlarını ekleyerek karıştırın, doğradığınız mantarları da ekleyip 20 dakika daha pişirin. Milföy hamurunu elinizle bastırarak biraz büyütün, mantarlı soteden 2 yemek kaşığı ortasına koyup dört bir yanından yukarıya toplayarak büzün ve büzdüğünüz yeri kürdanla tutturun. Fırın tepsisine sıraladığınız milföylerin üzerine yumurta sarısı sürün. Hamur kızarana dek pişirin.

Maş Piyazı (Gaziantep)


Malzemeler:
1 su bardağı maş fasulyesi
1 tane kuru soğan ya da 2-3 tane taze soğan
1 çay bardağı ince kıyılmış ceviz içi
1 kahve fincanı nar ekşisi
1 adet limon suyu
1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1çay kaşığı pul biber
Yapılışı:
Maş fasulyesini bol suyla yıkayıp geniş bir kaba aktarın. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip 3 saat bekletin. Sos için nar ekşisi, limon suyu ve zeytinyağını ayrı bir kapta karıştırın.
Maş fasulyesini süzüp tencereye alın. Üzerini iki misli geçecek kadar su ekleyip 30 dakika haşlayın. Suyunu süzüp cevizi, soğanı, tuzu ve pul biberi ekleyerek karıştırın. Sosunu da dökerek harmanladığınız piyazı servis edebilirsiniz. Gaziantep yöresinde sıkça yapılan bir salata türü, iyi ki denemişim dediğim tariflerden..

Salça Soslu Tavuk


Malzemeler:
1 kg. tavuk budu
3 orta boy patates
2 yemek kaşığı dometes salçası
2 çay bardağı tavuk suyu
2 yemek kaşığı tuz
Yapılışı:
Tavukları tuzlu suda haşlayın ve fırın tepsisine alın, patatesleri dilimleyip tavuklara ilave edin. Ayrı yerde salçayı ve tavuk suyunu karıştırıp tavukların üzerine dökün. 200 derece ısıtılmış fırında yarım saat pişirin.

Havuçlu Kek


Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
yarım su bardağı ceviz içi
2 tane havuç rendesi
1 çay kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
Yapılışı:
3 yumurtayı bir geniş bir kaba kırıp bir su bardağı şeker ekleyerek mikser ile çırpın. Daha sonra diğer malzemelerin tümünü ekleyin. Yeteri kadar karıştırdıktan sonra yağladığınız fırın tepsisine dökün. 180 derece ısıtılmış fırında pişirin.

Bayat Ekmek Pizzası


Bayat ekmeklerinizi değerlendirebileceğiniz lezzetli bir tarif;
Malzemeler:
2 adet bayat ekmek
3 adet yumurta
2.5 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
100 gr. salam-sucuk
8-10 adet kültür mantarı
1 kahve fincanı zeytin
3 adet sivri biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1.5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Karabiber, kekik
Yapılışı:
Bayat ekmekleri orta büyüklükte küp küp dilimleyin. Çukur bir kapta yumurta, süt, sıvı yağ ve kabartma tozunu çırpma teli ile karıştırın. Üzerine dilimlediğiniz ekmekleri ilave edip tekrar karıştırın. Karışımı yağlanmış fırın tepsisine 1cm kalınlıkta bastırarak döşeyin. Üzerine sulandırılmış salçayı yayın ve kekik, karabiber serpin. Rendelenmiş kaşar peynirini de hamurun her tarafına gelecek şekilde serpiştirin. İnce ince dilimlenmiş biberleri, limonlu suda haşlanmış mantarları, tercihe göre dilimlenmiş salam-sucukları, doğranmış zeytinleri kaşarların üzerine yerleştirin. 200 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Hamsi Patlıcan (Patlıcan Kızartması-Giresun)


Malzemeler:
3 orta boy patlıcan
2 yumurta
1 su bardağı mısır unu
Tuz
Yapılışı:
Patlıcanları alaca soyup ortadan ikiye bölün ve her bir parçayı uzunlamasına dörde kesin. Tuzlu suda 10 dakika haşlayın. Suyunu iyice süzdükten sonra önce yumurta sarısına batırıp, tuz eklediğiniz mısır ununa bulayın ve tavada az yağda kızartın..Karadeniz Giresun'da çok tercih edilen bir kızartma türü, denemenizi öneririm..

Zerdeçallı Pilav


Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
2.5 su bardağı tavuk suyu
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Tencereye tereyağını alıp kokusu çıkana kadar ısıtın. 2 saat önce ıslattığınız pirincin suyunu süzüp tencereye ilave edin. Tuz, karabiber ve zerdeçalı ekleyip karıştırın. Tavuk suyunu da ilave ederek kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin..

Mualle (Şıh Mualla-Hatay)


Malzemeler:
4 orta boy patlıcan
yarım su bardağı yeşil mercimek
yarım su bardağı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber
1/4 su bardağı nar ekşisi
1 adet kuru soğan
2 diş dövülmüş sarımsak
2 orta boy domates
2 yeşil biber
3-4 dal nane
1 yemek kaşığı domates salçası
1.5 su bardağı su
tuz
Yapılışı:
Patlıcanı alacalı soyup yemeklik doğrayın. Hepsini bir fırın tepsisine yayıp üzerlerine tuz serpin. Bu halde 1 saat bekletin. Bu arada mercimekleri küçük bir tavaya koyun. Üzerini iki parmak geçecek miktarda su ekleyip kaynatın. Orta ateşte 15 dakika daha pişirin. Piştikten sonra suyunu süzün. Bir kabın içine yemeklik doğranmış soğanı, sarımsağı, domatesi, biberi, naneyi koyun, sonra salçayı, pul biberi ve 2 tatlı kaşığı tuzu ekleyip karıştırın.
Patlıcanları durulayıp kurulayın. Sebzeli karışımın yarısını 1 yemek kaşığı yağla birlikte tencereye yayın. Üzerine patlıcanın yarısını serin. Patlıcanın üzerine mercimeğin yarısını koyun. Mercimeğin üzerine kalan sebzeli karışımın yarısını yayın. Kalan patlıcan, mercimek, sebzeli karışım sırasını takip ederek tencereyi doldurun. Kalan zeytinyağını yemeğin üzerine ve kenarlarına dökün. En son nar ekşisini üzerine gezdirin.
Tencereyi ocağa alıp yemeğin kaynamasını sağlayın. Kaynayınca altını kısıp kapağını kapatın ve yaklaşık 1.5 saat patlıcanlar iyice yumuşayana kadar pişirin.

İncir Uyutması


Malzemeler:
15 tane kuru incir
1 su bardağı toz şeker
1 kg. süt
Yapılışı:
Sütü, yoğurt mayalandırma sıcaklığında ısıtın (el yakmayacak kaynarlıkta). İnce ince doğradığınız(dilerseniz rondodan da geçirebilirsiniz) incirleri sütle karıştırıp kaselere boşaltın ve üzerlerine bir tepsi kapatın ve örtü ile sararak 3-4 saat bekletin. Daha sonra buzdolabına alıp soğuduktan sonra servis edin.

Erişte Salatası


Yaz günleri için kolay ve serin bir salata;
Malzemeler:
1 çay bardağı erişte
2 tane salatalık rendesi
2 çay kaşığı kuru nane
2 yemek kaşığı mayonez
2 su bardağı yoğurt
2 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Erişteleri haşlayıp suyunu süzün. Ve diğer malzemelerle karıştırıp servis edin.

Hindistan Cevizli Lokum


Malzemeler:
2 su bardağı hindistancevizi
Yarım su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı süttozu
100 gr. çiğ krema
Dışı için:
100 gr. hindistancevizi
Yapılışı:
Bir kapta hindistancevizi, süttozu ve toz şeker karıştırılır, krema eklenerek iyice yoğrulur, yuvarlak şekil verilerek hindistancevizine bulanır. 5-6 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapılır.

Köy Kâhkesi (Gaziantep)


Malzemeler:
Yarım paket margarin 
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı süt
Bir çay bardağı pudra şekeri 
Bir fiske tuz
Yarım su bardağı pekmez 
2 yemek kaşığı irmik 
Aldığı kadar un 
Birer çay kaşığı rezene, çörek otu, karanfil, mahlep, zencefil
2 yemek kaşığı susam
Kabartma tozu
1 yumurta
Yapılışı:
Tüm malzemeleri kurabiye hamuru kıvamında yoğurun ve istediğiniz şekli vererek 200 derecede pişirin. İçindeki baharatlardan olacak düzgün şekil veremedim değilse benim beceriksizliğimden değil yani :)

Soya Soslu Tavuk


Malzemeler:
1 kg. tavuk göğsü
2 çay kaşığı kırmızı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı soya sosu
3 yemek kaşığı sirke
2 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı kabartma tozu
Yapılışı:
Tavuk göğsünü küp küp doğrayın ve diğer tüm malzemeyi iyice karıştırın, tavuğun üzerine dökün ve iyice karıştırın.
Kapaklı bir kapta mümkünse bir gece ya da en az 3-4 saat dinlendirin.
Dinlenen tavukları bir tavaya 4 yemek kaşığı zeytin yağı ekleyerek ilave edin , etleri orta ateşte arada karıştırarak iyice kızarana kadar pişirip servis edin.

Mengen Çorbası (Bolu)


Malzemeler:
1 fincan pirinç
2 adet limon suyu 
2 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı zeytin yağı
2 kase yoğurt
3 adet patates 
1 yemek kaşığı nane
1 adet yumurta 
Yapılışı:
Bir kaba yoğurdu, unu, yumurtayı, yağı koyarak karıştırın, içine dört su bardağı su ya da tavuk suyu ilave edin ve tencereye alıp, yıkanmış pirinçleri de ekleyip kaynayana kadar karıştırın (yayla çorbası ve türevlerini yaparken yoğurtlu karışımı pirinç vs. piştikten sonra değil de, direk ocağa koyarsanız hiçbir zaman yoğurdun kesilme olayı ile karşı karşıya kalmazsınız). Kaynamaya başladıktan sonra ara ara karıştırarak pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra küçük küpler halinde doğranmış patatesleri sıvı yağda kızartıp çorbaya ilave edin. Tuzunu da ilave ettikten sonra bir taşım daha kaynamış çorbayı ocaktan alın. Üzerine nane tereyağı ile lezzetlendirerek servis edin.

Çeşm-i Nigar Çorbası (Osmanlı)


Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
4 su bardağı su ya da et suyu
1 su bardağı süt
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 büyük boy soğan
1 limon suyu
Tuz
Kırmızı biber
Yapılışı:
Tencereye zeytinyağını koyup içine ince doğranmış soğanı ekleyip iyice kavurun. Soğan pembeleşince yıkadığınız mercimekleri ve 4 bardak suyu tencereye koyup iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ateşten alıp blenderdan geçirin. Sonra tekrar ağır ateş üzerine alın. Yumurta sarısı ve limon suyunu bir kasede çırpın. Tencereye önce sütü sonra yumurtalı karışımı azar azar ekleyin. Çorbayı bir taşım kaynatıp ocaktan alın. Üzerine kırmızıbiberli tereyağı tavlayın.

Kiremitte Kaşarlı Köfte


Köfte Malzemeleri:
500 gr.Kıyma
Yarım çay bardağı maden suyu
1 adet rendelenmiş soğan
2 diş sarımsak
1 kahve fincanı galeta unu
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı karabiber
Diğer Malzemeler:
3 adet domates
3 adet sivribiber
3 adet kuru soğan
200 gr. kaşar peyniri
Hazırlanışı:
Domates, biber, soğan ve kaşar peyniri hariç tüm kıyma ve diğer malzemeler yoğurulur ve kiremit kaselere 3'er tane iri köfteler yapılarak konur. Kabukları soyulup dörde bölünmüş soğan ve doğranmış biber parçaları kaselere paylaştırılır, üzerlerine domates rendesi dökülerek 200 derece fırında pişirilir. Son 15 dk önce fırından kaseler alınır ve üzerine kaşar peyniri rendesi serpilir ve tekrar fırına verilir, üzeri kızarana kadar tekrar pişirilir.

Cevizli Patlıcan (Gürcistan)


Malzemeler:
3 tane patlıcan
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
2 diş dövülmüş sarımsak
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı kişniş
1 çay kaşığı safran
2 yemek kaşığı sirke
3-5 dal maydonoz ve dereotu
Tuz
Yapılışı:
Patlıcanları yıkadıktan sonra, uzunlamasına dilimleyin ve sıvı yağda kızartın. Kızarmış patlıcanları havlu kağıt serilmiş bir tabağa alın ve ılınmaya bırakın. İç harcı için, cevizleri, kişnişi, sarımsağı, safranı ve tuzu karıştırın, sirkeyi ve yağı ekleyin. Karışımı patlıcan dilimlerinin arasına koyup, dilimleri sarın. Tabağa dizilen sarmalar servise hazırdır.

Sultan Aziz Tatlısı (Osmanlı)


Malzemeler:
1 kahve fincanı pirinç unu 
1/2 kahve fincanı mısır nişastası
1 kahve fincanı hindistancevizi 
5 su bardağı süt 
2 kahve fincanı toz şeker 
1 kahve fincanı kuru üzüm 
1 tutam tuz 
1 kahve fincanı dövülmüş tuzsuz badem 
1 portakal kabuğu rendesi 
Yapılışı:
Süt, şeker, pirinç unu ve nişastayı karıştırıp pişirin. Karışım koyulaşınca içine hindistancevizi, kuru üzüm, portakal kabuğu rendesi ve bademleri ekleyin. Birkaç dakika sonra ateşten alıp, kâselere boşaltın.

Zeytinyağlı Sarma


Malzemeler:
500 gr asma yaprağı
5 adet kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 su bardağı pirinç
1 domates rendesi
Yarım yemek kaşığı biber salçası
3-4 dal taze nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı sumak ekşisi
2 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı su
Yapılışı:
Zeytinyağını tencereye alın. Yemeklik doğradığınız soğanları 5 dakika kadar soteleyin. Üzerine çam fıstığını ilave ederek fıstıklar pembeleşinceye kadar karıştırarak kavurun. Domates rendesi ve biber salçasını ekleyip karıştırın. Pirinçleri yıkayıp süzün ve içerisine ilave edin, üzümü, tuzu ve karabiberi de katarak suyunu ekleyip tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pişirin. Daha sonra ince ince doğranmış taze naneyi ve sumak ekşisini ilave ederek karıştırın.
İç malzemesi soğurken bir tencerede su kaynatıp yaprakları 2-3 dakika haşlayın. Daha sonra iç malzemesi koyarak sardığınız yaprakları bir tencereye dizin, 1 su bardağı su, bir yemek kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı sumak ekşisini tencereye ilave ettikten sonra üzerine porselen bir tabak kapatın, kısık ateşte 20 dakika pişirin. Ilık olarak servis yapın.

Mozaik Pasta


Malzemeler :
3 paket pötibör bisküvi (450 gr)
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
3 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı ceviz
1 çay bardağı damla çikolata
2 su bardağı süt
1 su bardağı doğranmış kuru incir
Yapılışı:
Bisküviler bir kapta ufalanır daha sonra diğer malzemeler ilave edilip el ile karıştırılır. Streç film üzerine alınarak rulo şekli verilir, pastanın her yeri streç film ile kaplandıktan sonra 3 saat derin dondurucuda bekletilir ve servis edilir.

Kremalı Mantar Çorbası


Malzemeler:
5 adet büyük mantar
1/4 tavuk göğsü
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı krema
4 su bardağı su (tavuğun suyu)
2 yemek kaşığı limon suyu
Tuz, kırmızı biber, nane
Yapılışı:
Derin bir tencerede tereyağı eritilir ve un eklenerek kavrulur. Kavrulan una tavuk suyu eklenerek karıştırılır, içerisine ince ince doğranan mantar, haşlanmış didilmiş tavuk ve limon suyu eklenir. 10 dk. kaynayan çorba ocaktan alınarak içine krema katılarak karıştırılır, son olarak tuz ve baharatlar eklenir. Sıcak olarak servis edilir.

Fasulye Diblesi (Giresun)


Malzemeler:
1 kg taze fasulye
1 su bardağı pirinç
2 adet büyük boy soğan
2 adet havuç
1 mama kaşığı tuz
1 mama kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı tereyağı
1 fincan sıvı yağ
1 su bardağı su
Hazırlanışı:
Bir tencereye küçük küçük doğranmış fasulyenin yarısı konulur, üzerine yemeklik doğranmış soğanlar ve küp küp doğranmış havuçlar ilave edilir, daha sonra yıkanmış pirinç ilave edilir. Kalan fasulyeler de eklenir, tuz, pul biber ve yağ ilave edildikten sonra ocağa konulur. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte yarım saat pişirilir ve ılık olarak servis edilir.

Mantarlı Bulgur Pilavı


Malzemeler:
2 su bardağı pilavlık bulgur
2 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber
3 tane küp küp doğranmış domates
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı
10-12 adet mantar
4 su bardağı tavuk suyu
Yapılışı:
Soğanı, sarımsağı ve biberi yemeklik doğrayın. Mantarları istediğiniz büyüklükte doğrayın. Tencereye soğanı, sarımsağı ve biberi alıp yağları ekleyerek kavurun. Mantarları ve domatesleri ekleyip mantarlar ve domatesler suyunu çekinceye kadar kavurmaya devam edin. Daha sonra tavuk suyunu ilave edip kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra bulguru ekleyip kısık ateşte suyunu çektirin. Yarım saat dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.

Annane Kurabiyesi


Malzemeler:
200 gr yumuşak margarin veya tereyağı
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı toz şeker
1 portakal kabuğu rendesi
1 limon kabuğu rendesi
1 mama kaşığı karbonat
2 yumurta (bir tanesinin sarısı kurabiyelerin üstüne sürülecek)
Aldığı kadar un
Üzeri için:
1 yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı pekmez
Yapılışı:
Un hariç diğer malzemeler bir kaba konulup karıştırılır sonra azar azar un eklenerek kulak memesi yumusaklığında bir hamur elde edilir. (ortalama 5-6 su bardağı un gidiyor) Ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlak şekil verilerek tepsiye dizilir, üzerine yumurta pekmez karışımı sürülür ve tozşeker serpilir. 200 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyetle..

Portakallı Pırasa


Malzemeler:
1 kg pırasa 
1 su bardağı portakal suyu 
1 adet portakal
2 adet havuç
1 adet soğan
2 çorba kaşığı pirinç 
1 tatlı kaşığı toz şeker 
1,5 çay bardağı zeytinyağı 
1 tatlı kaşığı tuz 
1 çay bardağı su
Yapılışı:
Tencereye sırasıyla havuç, soğan, pırasa, tuz ve en üste de pirinç konulur. Üzerine halka halka dilimlenmiş portakal ilave edilir. Zeytin yağı ve portakal suyu eklenerek ocağa alınır. Pırasalar yumuşayıp pirinçler kabarana kadar pişirilir ve dinlenince servis edilir.

Kirtimburt (Pırtımpırt-Kayseri)


Malzemeler:
Yarım kg. kemikli et (ben kuşbaşı kullandım)
Yarım kg. kurutulmuş asma yaprağı
2 soğan
1 su bardağı nohut
1 çay bardağı gendime (aşurelik buğday)
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
Tuz, kırmızı tozbiber
Hazırlanışı:
Nohut ve gendimeyi akşamdan ıslatın. Sularını değiştirip ayrı tencerelerde haşlayın ve süzün. Asma yaprağını haşlayın. Kevgirle süzgece alıp suyunu süzün ve ince ince doğrayın. Soğanların kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.
Tencerede tereyağını eritip soğanı kavurun. Eti ilave edip kavurmaya devam edin. Salçayı tencereye ekleyin. Asma yaprağı, nohut ve gendimeyi ilave edip karıştırın. Üzerine çıkacak kadar su ekleyip kapağı kapalı olarak bir saat pişirin. 

Bademli Safranlı Pilav (Osmanlı)


Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı safran
100 gr. kabuksuz badem
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı kuş üzümü
tuz
Yapılışı:
Tencereye sıvıyağı konur ve bademler rengi pembe oluncaya kadar kavrulur. Bademlere yarım saat suda bekletilmiş ve yıkanmış pirinçler ilave edilir biraz daha kavrulur. Kuş üzümü ile tereyağ eklenir ve 2 bardak su, tuz ve safran ilave edilir. Pilav karıştırılıp, pişirilir. 

Tutmaç Çorbası


Malzemeler:
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı erişte
2 su bardağı yoğurt
1 yumurta
2 diş dövülmüş sarımsak
2 yemek kaşığı un
tuz
Hazırlanışı:
Bir kasede yoğurdu, yumurtayı, unu ve dövülmüş sarımsağı karıştırın ve 4 su bardağı su ilave ederek ayran kıvamına getirin. Ayranı tencereye alıp sürekli karıştırarak kaynatın, mercimeği, nohutu ve erişteyi ilave edin. Ara ara karıştırarak yarım saat pişirin, tuzunu ayarlayın. Servis yapmadan önce üzerine tereyağda kızdırılmış nane ve kekik ile lezzetlendirin. Afiyet olsun..

Uğur Böcekli Kanepe


Ayrıntılı tarife hacet yok sanıyorum, tuzlu yuvarlak bisküvi üzerine krem peynir sürüyoruz, ikiye böldüğümüz küçük domatesi yarısına kadar kesiyoruz ve kürdan ile delikler açarak çörek otu ile beneklendiriyoruz, siyah zeytinle de başını oluşturup uçmasına izin vermeden sofraya konduruyoruz :)

Zahter Salatası (Hatay)


Malzemeler:
2 adet orta boy domates
4 çorba kaşığı kekik
3 dal taze soğan
yarım demet maydanoz
yarım kahve fincanı nar ekşisi
yarım demet nane
100 gram iri dövülmüş ceviz
bir kahve fincanı zeytinyağı 
yeterince tuz.
Hazırlanışı:
Kekiği tencerede yumuşayana kadar haşlayıp, süzgeç ile suyunu süzüzülür. Bir kaba kekik, doğranmış domates, soğan, maydanoz, nane ve ceviz eklenir. Nar ekşisini, zeytinyağını ve tuzu çırparak, salataya ilave edilir, servis tabağına alınan salata isteğe göre kuru soğan halkaları ile süslenerek servis yapılır.

Harem Güveci (Osmanlı)


Malzemeler:
1 kg dana kuşbaşı et
1 adet soğan
1,5 çay bardağı sıvıyağ
3 adet sivri biber
3 adet domates
1 su bardağı arpa şehriye
Yeteri miktarda tuz ve karabiber
100 gr rendelenmiş kaşar peyniri
Beşamel sos için:
2 su bardağı süt
yarım su bardağı un 
1 çorba kaşığı margarin veya tereyağı
1 tutam tuz ve karabiber
Sosun Hazırlanışı: Tencereye yağı alın, daha sonra unu ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra sütü boşaltıp boza kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Tuz ve karabiberini ilave edip bir taşım kaynatın.
Yapılışı:
Tencereye eti ilave edip kısık ateşte et suyunu salıp, suyunu çekene kadar pişirin. Piyazlık doğradığınız soğanı ekleyip pişirmeye devam edin. Daha sonra bir çay bardağı sıvıyağı ilave edip, 10 dakika karıştırın, ardından kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri, biberleri, tuzu ve karabiberi de attıktan sonra yaklaşık 50 dakika ağır ağır kaynamaya bırakın. Diğer bir tencereye kalan yağı ilave edip arpa şehriyeyi kavurmaya başlayın. Pembeleşince çok az tuz ve karabiber ilave ettikten sonra, 2 su bardağı kaynar su dökün, suyunu çekene kadar kaynamaya bırakın, suyunu çektikten sonra demlendirin.
Hazırlamış olduğunuz eti ve arpa şehriyeyi harmanladıktan sonra küçük güveç kaselerine boşaltın, beşamel sosunu üzerine yaydıktan sonra rendelenmiş kaşarı da üzerine serpiştirip fırına koyun. Üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun…

Höşmerim (Balıkesir)


Malzemeler:
1 su bardağı irmik
50 gr.tereyağ(1/4 paket margarin)
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı rendelenmiş dil peyniri veya tuzsuz yağlı peynir
Yapılışı:
Yağ eritilip, irmik eklenerek altın sarısı bir renk alana dek kavrulur. Ayrı bir tencerede şeker, süt ve su kaynatılır. Bu şerbet altın sarısı renk alan irmiklerin üzerine dökülür. Peynir rendelenerek irmiğe ilave edilir. Peynirler eriyene dek pişirilir. Daha sonra servis tabağına alınarak isteğe bağlı olarak badem ile süslenir. Afiyet olsun..
Dip Not: Balıkesir’e has bir tatlı olan höşmerimin isminin nereden geldiği konusunda hoş bir hikaye vardır; Osmanlı döneminde kadın askerden dönen eşine yoksulluk nedeni ile evindeki mutfakta pek bir şey bulamayıp evde bulunan kendi ürettikleri peynir, irmik ve şekerden ilk kez yaptığı bir tatlıyı eşine ikram eder ve eşinin tepkisini beklermiş. Bu tatlıyı ilk kez hazırlayıp eşine sunan genç gelin çekingen ve korkmuş bir şekilde eşine "Hoş mu erim?" diye sorarmış. Günümüze gelene kadar hoş mu erim, değişikliğe uğrayarak 'Höşmerim' adını almışmış :)

Şiveydiz (Gaziantep)


Malzemeler:
500gr kuşbaşı et
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 adet yumurta 
2 yemek kaşığı un
3 su bardağı yoğurt 
250gr taze soğan 
250gr taze sarmısak 
tuz, nane ve pulbiber
Hazırlanışı:
Kuşbaşı et 2 kaşık sıvıyağında kavrulur, üzerine 4 bardak su ilave edilir. Haşlanmış nohutlar eklenerek yarım saat pişirilir. Diğer yandan ayıklanmış soğan ve sarımsaklar iri olarak doğranır ve pişen nohut ve etlerin içine dahil edilir. Yoğurdun içine yumurtalar kırılıp, un ve tuz ilave edilerek çırpılır. Daha sonra azar azar tencereye dökülür. Kaynayana kadar karıştırılan şiveydiz 10 dakika pişirilerek ateşten alınır. Pul biber ve naneli tereyağı ile servis edilir.

Profiterol


Malzemeler:
100gr. margarin ya da tereyağı
1 su bardağı su, 1 su bardağı un
1 mama kaşığı şeker
1 çimdik tuz :)
3 yumurta
Kreması için:
4 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
Çikolata sos:
4 su bardağı süt
1 çay bardağı kakao
2 yemek kaşığı un
2 çay bardağı şeker
2 yumurta sarısı
Yapılışı:
Pasta malzemelerinden yağ,şeker,tuz ve suyu kaynatın, daha sonra unu ilave edip 2-3 dakika karıştırarak pişirin.
Soğuduktan sonra bir yumurtayı ekleyip hamura yedirin ve aynı işlemi diğer yumurtalarla da tekrar edin. Daha sonra sıkma torbasına koyduğunuz hamuru istediğiniz büyüklükte fırın tepsisine sıkarak pastayı oluşturun. 200 derecede pişirin.
Krema malzemelerini bir tencereye alıp pişirin ve üzerinin kabuk tutmaması için ara ara karıştırarak soğutun.
Çikolata sosu da aynı krema gibi hazırlayın.
Soğuyan pastaların içini ister şırınga yardımıyla ister çay kaşığı ile kremayla doldurun ve üzerine çikolata sosu dökün...Afiyet olsun...

Aşure


Malzemeler:
½ kg aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı mısır
3 su bardağı şeker
250 gr fıstık içi
250 gr badem içi
250 gr kuru kayısı
250 gr kuru incir
250 gr kuru üzüm
Bir tutam tuz ve çörek otu
Üzerine: Ceviz ve nar taneleri
Yapılışı:
Buğday, mısır, nohut ve fasulye akşamdan ıslatın. Nohut, mısır ve fasulyeyi ayrı tencerelerde pişirin ve sularını süzün. Buğdayı yaklaşık 5 litre su ekleyerek ocağa koyun. Yaklaşık 40-45 dakika kaynayan buğdayın içene pişen mısır, nohut ve fasulyeyi ilave ederek yarım saat daha pişirin. Küp küp doğranmış kayısı-inciri ve üzümü de ekleyin. Eklediğiniz kuru meyveler yumuşayana kadar(yaklaşık 15 dakika) pişirmeye devam edin. Şekerini ilave ettiğiniz aşureyi 10 dakika daha kaynattıktan sonra fıstık, badem, tuz ve çörek otunu ekleyip ateşten alın. Kaselere aldığınız aşurelerin üzerini ceviz ve nar taneleri ile süsleyin. Ve artık sıcak sıcak afiyetle yiyebilirsiniz..

Renkli Püre


Malzemeler:
1 kg haşlanmış patates
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dere otu
1 adet rendelenmiş kırmızı pancar
2 büyük boy rendelenmiş havuç
Tuz, karabiber
250 gr süzme yoğurt
Yapılışı:
Haşlanmış patatesleri püre haline getirip, tuz ve karabiber ilave edin. Püreyi üçe bölün ve bir kısmına maydanoz-dere otu, bir kısmına havucu, diğer kalan kısmına da kırmızı pancarı ilave edip karıştırın. Patateslere elinizle içini çukurlaştırarak şekil verin. Ve biraz suyla kıvam verdiğiniz yoğurdu şekil verdiğiniz patateslere birer kaşık koyun. Afiyetle...

Nokul (Lokul-Isparta)


Malzemeler:
4.5 su bardağı un 
1 paket yaş maya
1 çay bardağı süt 
1 tatlı kaşığı tozşeker 
1 çay bardağı sıvıyağ 
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı ezilmiş haşhaş 
1 tatlı kaşığı tarçın 
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi 
3 çorba kaşığı susam 
2 çorba kaşığı su 
1 tutam tuz
Yapılışı:
Bir kapta yağ,tahin, tarçın ve haşhaşı karıştırın. Maya, süt ve şekeri karıştırıp on dakika bekletin. Unu hamur yoğurma kabına alın, tuzunu ilave edin. Beklettiğiniz maya karışımını una ekleyip, ılık su ile hamuru yoğurun. Hamurun üzerini örtüp ılık ortamda bir saat bekletin. 
Kabaran hamuru ikiye bölüp ilk parçasını yarım santim inceliğinde açın, tahin karışımını her yerine sürüp, dövülmüş ceviz serpiştirin. Daha sonra rulo katlayarak üçer santim eninde dilimleyin. Dilimlediğiniz hamur parçacıklarını elinizde yuvarlayarak suyla ıslatılmış susama batırıp yağlanmış tepsiye dizin. Diğer hamur parçasına da aynı işlemi uygulayın. 20 dakika tepside mayalanan nokullarınızı 200 derecede pişirin.

Beli Kırık (Şanlıurfa)


Malzemeler:
4-5 adet patlıcan
300 gr. kıyma
1 adet soğan
3 adet domates
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı su
2 diş sarımsak
tuz, karabiber, kırmızıbiber, kekik
Hazırlanışı:
Patlıcanları alacalı soyun. Tuzlu suda 15 dk kadar bekletin. Kıymayı, tuz ve baharatlarla birlikte iyice yoğurun. Yıkadığınız patlıcanları 2 parmak aralıklarla tamamen kopmayacak şekilde enlemesine kesin. Daha sonra hazırladığınız harçtan kestiğiniz aralığı kapatacak büyüklükte köfteler yapıp aralıklara yerleştirin. Bu aşamada patlıcanlar kıvrılıyor. Daha sonra bir fırın tepsisini yağlayıp hazırladığınız patlıcanları yerleştirin. Salçayı su ile karıştırıp hem patlıcanların üzerine hem de tepsinin içerisine dökün. Domatesleri rendeleyin, sarımsağı küçük küçük doğrayıp ekleyin ve tuz ilave edin. Üzerini alüminyum folyo ile kapatıp önceden ısınmış 230 derece fırında 50 dk. kadar pişirin. Pilav eşliğinde servis yapabilirsiniz.

Keşkül (Osmanlı)


Malzemeler:
1litre süt
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı ince dövülmüş badem
4 yemek kaşığı pirinç unu
1 çay kaşığı tuz
1 Çay bardağı hindiztan cevizi
Yapılışı:
1 litre süt, şeker ve pirinç ununu tencereye alın, karıştırarak pişirin, kaynamaya başlayınca hindiztan cevizi ve bademleri ekleyin. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan indirip kaselere boşaltın. Üzerini badem ve antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Dip Not: Osmanlı devrinde bu tatlı, bol malzemeli yapılıp fakirlere dağıtılırmış, adına da keşkül-ü fukara denilirmiş.

Tabbule (Lübnan)


Malzeme:
1 demet maydanoz 
1/2 su bardağı ince bulgur 
2 adet domates 
4-5 tane taze soğan 
1/2 demet taze nane 
1 limon suyu 
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Hazırlanışı:
Bulguru yarım bardak sıcak su ile ıslatın. Daha sonra ince ince doğranmış, maydanoz, nane ve soğanları bulgura ilave edin. Yağ, limon suyu ve nar ekşisini de ekleyip karıştırın. Servis tabağına aldıktan sonra, üzerine kabuğu soyulup doğranmış domatesi ilave edip servis edin.

Fetta (Arap Mutfağı)


Malzemeler:
2 bardak pirinç 
5-6 dilim bayat ekmek 
2 bardak yoğurt 
1 yemek kaşığı tahın 
2 yemek kaşığı limon suyu 
1 kase küçücük doğranmış tavuk göğsü 
1 kuru soğan
Karabiber- Tuz
Süslemek için:
½ bardak kavrulmuş badem 
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz 
2 diş sarımsak
Hazırlanışı:
Tavuk göğsünü 1 litre suda haşlayın, biraz yağ ile soğanı ve haşlanıp küçük küçük doğranmış tavuk etlerini soteleyin. Diğer yandan yarım saat önceden ıslatılan pirinç ile sade pilav pişirin. Yemeğin yoğurtlu sosunu hazırlamak için, sarmısakları temizleyip dövdükten sonra yoğurda katın. Tuz, limon suyu ve tahını ilave ettikten sonra iyice karıştırın. 
Küp küp doğradığınız ekmekleri fırında kıtır olana dek kızartın. Geniş bir servis tabağına alın. Tavuk suyu ile ekmekleri ıslatın. Üzerine pilavı ekleyin, sonra hazırlamış olduğunuz yoğurdu pilavın heryerini örtecek şekilde dökün. Sotelediğiniz tavukları yoğurdun üzerine ekleyin. Badem ve maydanoz ile süsleyip servis yapabilirsiniz. Afiyetle...

Balbadem Helvası (Osmanlı)


Malzemeler
Yarım kg. irmik 
1 paket (250 gr) margarin ya da tereyağı 
2 su bardağı tozşeker 
4 su bardağı süt
Balbadem için:
1 su bardağı soyulmuş badem
2 kahve fincanı tozşeker 
1 kahve fincanı su
Yapılışı:
Sütü tencereye alıp 1.5 bardak tozşeker ilave edin ve orta ateşte kaynatıp ılınmaya bırakın. 
Tereyağını derin bir tencerede eritip irmiği ilave edin. Devamlı karıştırarak kavurun. İrmiğin rengi koyulaşınca şekerli ılık sütü azar azar dökerek ekleyin. Topaklanmaması için ara vermeden hızlı karıştırarak sütü irmiğe yedirin. 
Kalan tozşekeri ekleyip kısık ateşte 5 dakika daha pişirin. Ateşten alıp en az 1 saat demlenmeye bırakın. 
Bademleri tozşeker ve su ile birlikte tavada pişirin. Karamel kıvamını alınca ateşten alın. Birbirine yapışmaması için çatalla ayırıp pişmiş helvaya ekleyip harmanlayın. Ilık olarak servis yapın.

Bulgur Köfteli Yoğurt Çorbası


Malzemeler:
1 su bardağı ince bulgur
3 çorba kaşığı un
1 su bardağı sıcak su
2 diş sarımsak
Yarım soğan rendesi
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 su bardağı haşlanmış nohut
Terbiye için;
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı yoğurt
1 litre soğuk su
Yarım limon suyu
tereyağ
nane
Hazırlanışı:
Bulguru derin bir kaba alıp sıcak suyu dökün ve üzerini kapatın ve yumuşayana kadar bekletin. Bulgur yumuşayınca rendelenmiş soğan, un, tuz, sarımsak, nane ve yumurtayı ekleyip iyice yoğurun. Köfte harcından küçük parçalar koparıp yuvarlak fındık büyüklüğünde küçük köfteler yapın.
Terbiye malzemelerini su hariç bir tencerede karıştırın. Devamlı karıştırarak suyu ekleyin. Yüksek ateşte tahta bir kaşıkla karıştırarak çorbayı kaynayana kadar pişirin. Kaynadıktan sonra içine köfteleri ve nohutu ilave edin. Köfteler ve nohutlar piştikten sonra ocağın altını kapatın. Bu arada tereyağını eritip nane ile karıştırın ve bunu çorbaya ilave edin. Servis yapmadan hemen önce tuzunu ilave edin. 

Fellah Köftesi (Hatay)


Malzemeler:
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı sıcak su 
1/2 su bardağı un
1 tatlı kaşığı salça 
1 çay kaşığı kara biber 
1 çay kaşığı kırmızı biber 
1 mama kaşığı tuz 
Üzerini süslemek için kıyılmış maydonoz
Domates Sosu İçin:
2 adet orta boy kabuğu soyulmuş domates 
2 yemek kaşığı domates salçası 
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 fincan zeytinyağı
Yapılışı:
Bulguru çukur bir kabın içine alarak sıcak su ile ıslatalım. Biraz bekletip içine diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım. Elimizi suyla ıslatarak fındık boyutunda parçalar alıp elimizde yuvarlayalım. Sonra işaret parmağımızla ortasını bastıralım. Tencereye su koyup kaynatalım. Kaynayan suya köfteleri ekleyip pişirelim. Ayrı bir yerde sos malzemelerini karıştırıp pişirelim. Köfteleri bir tabağa alıp üzerine dometes sosunu döktükten sonra afiyetle yiyebiliriz artık..
(isteğe bağlı olarak üzerine sarmısaklı yoğurt dökerek de yiyebilirsiniz)

Portakallı Lorlu Kurabiye


Malzemeler:
250 gr tereyağ veya margarin (oda sıcaklığında), 
1 yumurta
1 çay bardağı zeytinyağ,
1 çay bardağı yoğurt,
1 çay bardağı şeker,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
Aldığı kadar un
İç malzemesi:
4 portakalın kabuğunu küp küp doğrayıp, 3 kere kaynatılır, her seferinde suyunu değiştirilir. Sonra bir su bardağı su ve bir su bardağı şeker ile kaynatılır suyunu çekene kadar. Soğuyunca 250 gr. lorla karıştırılır.
Yapılışı:
Hamurdan küçük parçalar alınıp açılır, içine lorlu malzeme konulup kapatılır. Üstü pembeleşene kadar pişirilip, çıkınca da bol pudra şekeri dökülür.
 
ünsüzpişirir Copyright © 2010 | Designed by: Compartidisimo