Balbadem Helvası (Osmanlı)
Malzemeler
Yarım kg. irmik
1 paket (250 gr) margarin ya da tereyağı
2 su bardağı tozşeker
4 su bardağı süt
Balbadem için:
1 su bardağı soyulmuş badem
2 kahve fincanı tozşeker
1 kahve fincanı su
Yapılışı:
Sütü tencereye alıp 1.5 bardak tozşeker ilave edin ve orta ateşte kaynatıp ılınmaya bırakın.
Tereyağını derin bir tencerede eritip irmiği ilave edin. Devamlı karıştırarak kavurun. İrmiğin rengi koyulaşınca şekerli ılık sütü azar azar dökerek ekleyin. Topaklanmaması için ara vermeden hızlı karıştırarak sütü irmiğe yedirin.
Kalan tozşekeri ekleyip kısık ateşte 5 dakika daha pişirin. Ateşten alıp en az 1 saat demlenmeye bırakın.
Bademleri tozşeker ve su ile birlikte tavada pişirin. Karamel kıvamını alınca ateşten alın. Birbirine yapışmaması için çatalla ayırıp pişmiş helvaya ekleyip harmanlayın. Ilık olarak servis yapın.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok: