Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
2.5 su bardağı tavuksuyu
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Bir adet haşlanmış tavuk göğsü
1 soğan
1 yemek kaşığı tane karabiber
1 kahve fincanı antep fıstığı (tercihe göre)
1 kahve fincanı badem
1 yemek kaşığı kuş üzümü
250.gr kuşbaşı et
Hamuru:
1 yumurta
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1 mama kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Yapılışı:
Halka halka doğranmış soğan pilav pişirilecek kapta sıvıyağı ile pembeleştirilir. Ayrı bir kapta kuşbaşı et kısık ateşte sotelenir ve yine ayrı bir kapta kabuğu soyulmuş bademler 2 yemek kaşığı yağda kavrulur ve 1 yemek kaşığı kadar badem ayrı bir yere alınır. Daha sonra kuşbaşı et hariç diğer malzemeler soğana ilave edilip (pirinçler 1 saat suda bekletilecek) pilav pişirilir.
Hamur için gereken malzemeler karıştırılıp kulak memesi kıvamında 1 saat dinlendirilir.
Fırına elverişli derin bir kabı yağladıktan sonra 1 yemek kaşığı kadar ayırdığımız bademler dizilir.
Hamur biri biraz büyük olmak üzere iki parçaya bölünüp, büyük olan hamur oklava yardımıyla fırın kabını kaplayacak ölçüde açılır. Fırın kabına yerleştirilen hamurun üzerine pişirilen pilavın yarısı dökülür, üzerine kuşbaşı et ilave edilip geri kalan pilav eklenir. Geriye kalan hamur açılıp fırın kabının üstüne serilir ve pilav hava almayacak şekilde kapatılır.
Önceden ısıtılmış fırında 200C’de altı üstü kızarana kadar pişirilir. Servis tabağına ters çevrilerek sunulan pilav sonunda afiyetle yenilir :)
Dip Not: Siirt yöresine ait yemek olan perde pilavı oğlunu evlendiren kavınvalide tarafından düğünün ertesi günü pişirilip geline ikram edilirmiş. Pilavın dış hamuru evin duvarlarını, kırmızı et erkeği, beyaz et kadını ve badem, kuşüzümü vs. de çocukları temsil edermiş. Kayınvalide dışı nar gibi kızarmış pilavı keserken dağılan pirinç taneleri ve diğer malzemeleri geline göstererek; aman kızım evini dağıtma böyle, eşine ve çocuklarına sahip çık dermiş.
Hiç yorum yok: